Едно от най-слънчевите кътчета в страната.

Защитено от замърсявания, температурни прегрявания и силно охлаждане, Долна Баня е едно от местата, на които се отчитат най-голям брой слънчеви дни в годината.

За Долна баня

Курортното градче е защитено от замърсявания, температурни прегрявания и силно охлаждане, за което спомага влиянието на река Марица. Снежната покривка е устойчива от два до три месеца, а в същото време е голям броят на слънчевите дни. Най-голямата природна атракция на Долна баня са белите щъркели, които са символ и на добра поличба. През 1999 година градът печели първо място в проведения Национален конкурс за най-много щъркелови гнезда с 21 гнездящи двойки бели щъркели.
По своето местонахождение общината попада в резерват “Ибър”, който е важна част от Националния парк “Рила”. Това дава възможност за участие в различни проекти, свързани със защитата на редки растителни и животински видове, както и за определяне на нови и приобщаване на стари туристически маршрути.
Най-голямото богатство на Долна баня са минералните извори. Термоминералните води на града притежават почти целия спектър от полезни качества. Водите са подходящи за лечение и профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат и посттравматични състояния, дихателната и нервната системи, гинекологични и кожни заболявания, вторични анемии, проблеми с обмяната на веществата, както и за питейно приложение, но само за профилактика на кариес, поради високото съдържание на флуор.
Проучванията за състоянието на околната среда, основани на данните на РИОСВ-София сочат, че община Долна баня е един от екологично най-чистите райони в страната.